Oplæg Arveloven Lisbeth Andersson

Har du fuldmagt, hvis din ægtefælle bliver dement?

Ældre og pårørende fik klar besked om, hvor vigtigt det er, at få lavet en fremtidsfuldmagt, da advokat Lisbeth Egede Andersson gæstede Cura Pleje.

“Alle bør have en fremtidsfuldmagt, og der er alt for lidt oplysning om det,” fortæller advokat Lisbeth Egede Andersson, der netop har holdt foredrag på Sophienlund for Cura Pleje Hørsholm med fokus på fremtidsfuldmagter og arveforhold:

“For demens kan gå stjernestærkt,” forklarer advokaten om den risiko, mange løber ved ikke at tage stilling i tide:

“Hvis  du ikke har et dokument, hvor du gør rede for, hvem der skal skrive under, hvis hovedet ikke fungerer, så er det lidt som at have et hus uden forsikring. Men mange tænker ikke på det, før de nærmer sig de 80 år,” udtaler Lisbeth Egede Andersson, der har set flere eksempler på, hvor galt det kan gå:

Fars demens kostede datters bolig

For eksempel, da en kvindes ægtefælle blev dement og kom på plejehjem samtidig med at afdragsfriheden på familiens hus udløb:

“Hustruen gik i banken for at forlænge afdragsfriheden, men manden kunne som følge af sin demens ikke skrive under. Så banken sagde, at huset måtte sælges, da der ikke var penge til både plejehjem og terminer. Men det kunne hun jo heller ikke uden mandens signatur,”  fortæller Lisbeth Egede Andersson, der er familieretsadvokat gennem 20 år:

“Det ender med, at datteren må sælge sin andelslejlighed for at flytte hjem og betale til forældrenes hus, indtil manden kan komme under offentligt værgemål,” fortæller advokaten med konklusionen: “Det må bare ikke ske for nogen.”

Lisbeth Egede Andersson anbefaler  juridisk hjælp til at sikre sig mod sort uheld:

“Man kan godt finde standardfuldmagter online, men det er bedst at få lavet en fuldmagt, som passer til dine præcise forhold, så den faktisk kan bruges, hvis uheldet er ude.”

Boskift kan spare millioner i skat
Også i forhold til arveforhold opfordrer Lisbeth Egede Anderssons alle til at få skabt et godt overblik over arveforholdene i familien:

“Der er mange myter i samfundet om, hvordan tingene hænger sammen. For eksempel vil folk ofte vælge at sidde i uskiftet bo, når en ægtefælle dør. Men hvis man arver for eksempel investeringer i et uskiftet bo, så tager man skatten med sig,” fortæller advokat Lisbeth Egede Andersson:

“Skifter man i stedet boet med det samme, når ægtefællen dør, så kan man i mange tilfælde spare mange  penge i skat. Man bør få rådgivning inden en af ægtefællerne bliver syge eller dør, for at sikre den bedst mulige skattemæssige stilling for familien ved et dødsfald. Uskiftet bo er i dag langt fra den bedste løsning. Det er der bare ikke mange, der er klar over.”

Cura Pleje vil dele aha-oplevelse
Foredraget for borgere og pårørende blev arrangeret af Cura Pleje Hørsholms direktør Jakob Damsgård:

“Jeg var selv i gang med at rydde op i min egen families papirer, da jeg kom i kontakt med Lisbeth Egede Andersson,” fortæller Cura Pleje Hørsholms direktør:

“Det gav mig lidt sådan en aha-oplevelse , som jeg gerne vil dele med vores borgere i kommunen, uanset om de har hjemmehjælp hos os eller andre:

“Hvis vi kigger på statistikken, så bliver flere demente, så jeg mener, at det er vigtigt, at få skabt en samtale om at undgå de her svære situationer, hvis sygdommen opstår.”

OM LISBETH EGEDE ANDERSSON

Medlem af Dansk Familieadvokater og ansat som advokat hos Alliance Advokater i Hørsholm Kommune. Læs mere her: Lisbeth Egede Andersson | Alliance Advokater HørsholmAlliance Advokater Hørsholm