Louise og Camilla finder smilet frem, når de ældre kommer fra hospitalet
I Cura Pleje Albertslund rykker udredningsteamet Louise og Camilla ud, når borgere kommer hjem fra hospitalet. Deres arbejde kræver ikke bare overblik over hjælpemidler og den nye fysiske form: For når skader og sygdom rykker hjem, er det ekstra vigtigt at kunne finde smilet frem
Hos Cura Pleje i Albertslund har social og sundhedshjælperne Camilla og Louise et særligt parløb, der handler om at hjælpe skrøbelige borgere:
Udredningsteamet: “Vi kommer for eksempel her til morgen ned til en af vores lidt demente borgere, som har svært ved at forstå, hvor hendes krop er,” fortæller Louise Jensen, der har været hos Cura Pleje siden maj 2023:
“Jeg hjælper hende op af sengen og sørger for, at hun kommer til at sidde i sin stol, hvor hun kan få en kop kaffe og en cigaret. Det elsker hun,” fortsætter Louise fortællingen om kvinden, der lige er kommet hjem fra hospitalet.
I mellemtiden har Camilla Jensen konstateret, at den ældre kvindes madras er blevet trykket flad i løbet af natten: “Det skal vi have på plads, for hun skal ligge godt.”
Kvinden, som til dagligt modtager hjemmepleje fra Cura Pleje, er netop udskrevet fra sygehuset efter hun er blevet skadet af et fald, og derfor er det nu Louise og Camilla, der sørger for, at hun kommer godt på plads, nu hvor hun er hjemme igen og mindre mobil end før.
“Hun har svært ved selv at svare på spørgsmål, så det kræver meget for os at afkode hendes signaler i forhold til den hjælp, vi giver,” fortæller Camilla Jensen fra Cura Pleje:
“Men jeg kan se, at hun får et smil på læben, når hun sidder i sin stol med kaffen og cigaretten. Og det er præcis det, vi er der for at sikre.”
Hjælp modtages ikke altid med kyshånd
Det er dog ikke altid let at være udredningsteam.
Nogen gange kan det være svært at hjælpe borgere, der er blevet så syge, at det påvirker dem mentalt.
Et eksempel er en borger, som både Louise og Camilla omtaler med stor entusiasme.
Den ældre mand fik nemlig på et tidspunkt tilbudt en særlig teknisk løsning til dosering af medicin, som fik en stor betydning for hans livskvalitet:
“I dag kommer han ud af døren hver dag og er blevet meget mere selvhjulpen, fordi han får sin medicin, som han skal. Men der gik noget tid, før vi fik ham overtalt,” husker Camilla om borgeren, der ofte virkede meget stædig og ikke var begejstret for den medicinske løsning på sin sygdom.
Og det at han har det bedre i dag betyder også meget for hjælperne, fortæller Louise Jensen:
“Nu står han selv op om morgenen, og vi kan joke med hinanden. Jeg fandt ud af, at man godt kunne komme med en lidt sjov kommentar engang imellem. Når han pressede os, så kunne vi også presse ham lidt tilbage,” fortæller Louise om oplevelsen af at et svært samarbejde med en borger kan udvikle sig til gensidig respekt og humor.
Teamleder hos Cura Pleje i Albertslund, Vicky Merachtzakis, har været glad for at se, hvordan udredningsteamet er gode til at støtte op om, at særligt skrøbelige borgere ramt af sygdom kommer på fode igen – bogstaveligt talt.
Hun kunne godt se mange fordele ved, at man som hjemmepleje talte endnu mere med sygeplejen og de pårørende om hjælpen i hjemmet for at løfte opgaven, som i den grad handler om at holde håb og humør højt.
“Jeg tror, at det er meget vigtigt, at vi kan dele historier med hinanden og se hinandens indsats i arbejdet. For eksempel her i forhold til den pædagogiske indsats med at få borgeren til at tage en teknisk løsning i brug, som sikrede ham god medicinering. Det har gjort en kæmpe forskel for ham og alle os, der kommer i hans hjem for at hjælpe.”
Vi finder overskud hos hinanden
På spørgsmålet om, hvad man som hjemmepleje egentlig gør, når der opstår konflikter med ældre, der måske er vrede og frustrerede på grund af sygdom eller skader:
“Vi husker hele tiden på, at det er hele systemet, borgerne og deres pårørende reagerer mod. Og så er vi optaget af at give en god service til borgerne, så vi hører meget godt efter, hvis vi får klager,” fortæller Vicky Merachtzakis:
“Samtidig er vi også optaget af at passe godt på hinanden og sikre et godt psykisk arbejdsmiljø”.
Det sidste oplever udredningsteamets Louise Jensen og Camilla Jensen er rigtigt:
“Vi kommer heldigvis til åbne døre på kontoret. Hvis der for eksempel er nogen, der er kede af det, fordi der har været en konflikt, så er vi er ret gode til at sparre med hinanden om det, så vi kan finde overskud til smil igen,” udtaler Camilla. Og Louise stemmer i:
“Det sidste er virkelig vigtigt – for både os og de ældre – som på hver deres måde har brug for hjælp og opmuntring, når de skal finde sig selv derhjemme igen med sygdom og skader”.