“Der var mad og dans ved bordene”. 

Så rammerne var sat, da der blev til bud til fælles madaften i Albertslund. Det var den private hjemmepleje, Cura Pleje, der stod bag.

To medarbejdere havde skiftet hjemmehjælpertøjet ud med guitar og mikrofon, og der var kalvesteg med flødekartofler og rødvin i glasset. Det var ingredienserne til fællesspisningen, og det var et tiltag der hittede. I alt godt 40 borgere tog imod det gratis tilbud.

Baggrunden for initiativet er, at alt for mange ældre sidder alene derhjemme. Derfor afholdt Cura Pleje gratis spisning med det sociale samvær som omdrejningspunkt.

Hyggelig aften

– En hyggelig aften med sang, musik og lækker mad. Stemningen var god, og snakken gik livligt. Min hjemmehjælper tog godt hånd om mig, og jeg blev både hentet og brag, fortæller 92-årige Poul Anker Jensen.

– Normalt kommer jeg ikke så meget ud, så det var godt, at min hjemmehjælper sagde: “Poul Anker, du skal da med“

Birger Birch Christiansen, 84, fortæller:

– Det var alletiders, og man kunne mærke, at folk nød det. Mange ældre er ensomme, og folk var glade for at møde nogen, som de måske ikke havde set i flere år. Jeg blev også omfavnet af en bekendt fra gamle dage. Folk livede simpelthen op.

Stolte og glade

De to hjemmehjælpere, Louise og Camilla Bjelke Møller Jensen, der udover at være kollegaer også er søstre, fortæller om borgere, der havde pudset jakkesættet af og glædede sig.

– Folk smilede, dansede med ved bordene og talte med folk, de ikke kendte på forhånd. Folk kom med rollator eller i kørestol, og det var ingen hindring. Og når de havde brug for hjælp, så var vi klar, siger Camilla Bjelke Møller Jensen.

– Vi kunne se glæden i øjnene hos de ældre. Det var en vellykket aften, og det bliver man stolt og glad over at være med til at arrangere, siger Louise Bjelke Møller Jensen.

Skaber relationer

Alle kender til følelsen af ensomhed, og særligt mange ældre er i en situation, hvor det er svært at leve et socialt liv. Nære venner eller bekendte er faldet bort og den ældre er ikke længere så mobil. Det kan være svært at skabe nye relationer, lyder det fra arrangørerne.

– Vi vil gerne tage et samfundsansvar på de ældres vegne. Vi sætter en ramme op med mad og fællesskab, hvor de ældre kan komme, selvom de har handicaps. Og vores medarbejdere hjælper med både toiletbesøg og med at hente og bringe de ældre i bil, så de ikke føler sig usikre. For det skal ikke være det, der begrænser dem i at komme ud blandt andre. Tilbagemeldingerne fra aftenen har været udelukkende positive. Vores borgere var så glade for at nogen inviterede dem ud blandt andre og de oplevede en god stemning. Det gør mig rigtigt glad og giver lyst til at gøre det igen, siger Jakob Damsgård, sygeplejerske og driftsdirektør i Cura Pleje