Ægteparret Ingrid og Ib ville ikke skilles af en lift i hjemmet

Ingrid og Ib Mørup har været gift, siden de mødtes i 60’erne. Engang var det Ib, der kørte rundt med Ingrid i sin folkevogn. I dag er det Ingrid, der kører rundt med Ib i kørestol, og det vil hun gerne blive ved med, så længe hun kan.

Tik tak, tik tak slår uret i parcelhuset i en forstad til København. På spisebordet ligger en ternet voksdug, og trods den lune solskinsdag, er lyset sparsomt indenfor i trækøkkenet, der ligner sig selv, fra det blev bygget i 70’erne.

“Vi har boet her det meste af vores liv, og vores søn er vokset op her. Derfor betyder det også meget for min mand Ib, at han har mulighed for at være i vante omgivelser,” fortæller Ingrid Mørup om Ib, der med årene er blevet dement.

Ib og Ingrid Mørup nærmer sig begge de 90, og de har brugt 64 af årene i hinandens gode selskab. Ib har tidligere været lønningschef hos B&W og Ingrid kontoransat på Vridsløselille Statsfængsel.

Men det hele startede en sommerdag i 1956, da Ingrid trådte ud af Bethesda Kirken ved Grønttorvet i indre København efter netop at have afsluttet en kortime. En folkevogn trillede op på siden af Ingrid, og inde i bilen sad en smilende Ib, der tilbød hende et lift hjem.

“Vi var jo De’s dengang. Ib spurgte mig, om jeg ville med i biografen, og det ville jeg gerne. Men vi endte med at se en film med høj søgang, så jeg blev helt søsyg. Efter filmen kørte Ib mig til kantstenen i sin nye bil.”

 I 1961 trådte Ingrid endnu engang ud af kirken. Denne gang med Ib i hånden, og en ring på fingeren, for Ingrid og Ib var blevet gift. Familien blev udvidet til tre, og da de fik råd, købte de grunden, hvor de fik bygget det parcelhus, som skulle danne rammen om deres fælles liv mange år frem.

Ibs sygdom
For nogle år siden blev Ib så syg og indlagt på hospitalet med blandt andet en urinvejsinfektion, og har siden flere gange været indlagt med nyreproblemer. Sygdomsforløbet tog hårdt på Ib, som blev henvist til en genoptræningsbolig.

Nu blev Ib anbefalet at flytte permanent på plejehjem, men det ville Ingrid ikke være med til:

“Ib måtte til at starte med ikke komme hjem, og jeg havde ikke mulighed for at besøge ham på plejehjemmet hver eneste dag. Vi har jo boet her i huset i mange år, og vi ville rigtig gerne have den pleje og støtte, som vi har brug for i vores eget hjem,” fortæller Ingrid.

Med tiden fik Ib lov til at komme hjem i deres fælles hus, men i første omgang fik parret at vide, at de måtte sove hver for sig, hvis Ib skulle have den rette pleje:

“Hjemmehjælpen havde svært ved at se, hvordan der skulle blive plads til at installere en lift i soveværelset, så vi skulle sove på hvert vores værelse, for ellers ville det være for besværligt at få Ib op af sengen og i kørestolen,” forklarer Ingrid.

Liftene ville betyde, at ægteparret, der havde delt seng to tredjedele af deres liv, nu skulle skilles ad.  

Kan stadig sove sammen
Men det ville Ingrid ikke være med til, og efter en del uenighed om plejen af Ib, besluttede parret sig for at benytte Cura Pleje.

“I dag er vi meget glade for den dialog vi har med de plejere, der kommer i vores hjem og lytter til de råd til Ibs pleje, jeg kommer med. Jeg har trods alt kendt ham det meste af hans liv,” fortæller Ingrid Mørup, der ikke mindst er lykkelig over, at hun og Ib i dag stadig deler soveværelse, som de altid har gjort.

Hjemmeplejens omsorg for Ib er også afgørende for, at han får trænet:

“Vi har en fast plejer hos Cura Pleje, der hedder Dean. Han har en rigtig god indflydelse på Ib og hjælper ham med træningen, så han får ham op at gå med rollatoren. Vi synes, det er dejligt, at man gør så meget for en borger.”

Fokus på selvbestemmelse

Hos Cura Pleje er driftsleder Ruth Tagesen glad for at Cura Pleje har kunnet hjælpe Ib og Ingrid Mørup med at fortsætte deres samliv trods sygdom:

“Vi er meget glade for at vi kunne finde en løsning, der for de to har betydet, at de kan blive sammen, udtaler Ruth Tagesen: 

 “Vi gør os umage for at støtte den enkelte borger til selvbestemmelse, og vi tager altid udgangspunkt i borgerne og deres ressourcer, for at finde de bedste løsninger for deres sundhed og velfærd,” udtaler Ruth Tagesen.

Undgik hussalg

For familien Mørup er der ingen tvivl om, at løsningen er god for alle:

“Hvis vi ikke havde  fundet en anden løsning end plejehjemmet, så var vi blevet nødt til at sælge huset, som vores søn ellers er tænkt til at overtage,” fortæller Ingrid Mørup:

“Så vi er meget taknemmelige for den hjemmepleje vi har i dag via Cura Pleje, som jo er betalt af det offentlige. Det har været en rigtig god mulighed for os.”

OM CURA PLEJE

Cura Pleje er en privat leverandør af helhedspleje til ældre i Albertslund, Gentofte, Hørsholm og Helsingør Kommune, som kan vælges på lige fod med det kommunale tilbud. Cura betyder “omsorg” på latin, og Cura Plejes medarbejdere arbejder målrettet med at møde de ældre, så plejen giver mere livskvalitet, sundhed og glæde.